Samsun’un Çarşamba ilçesinde 50 yılı aşkın süredir terzilik yapan Raif Sağlam, bir zamanların gözde meslekleri arasında yer alan terziliğin, hazır giyim sektörünün yaygınlaşması ve çırak bulunamaması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, “Bu meslek benimle beraber mezara gider” dedi.
Hazır giyim sektörünün gelişmesiyle birlikte el emeği ve özel dikim kıyafetlere olan ilginin azalması, terzilik mesleğini bitme noktasına getirdi. Samsun’un Çarşamba ilçesinde yarım asırdır terzilik yapan 79 yaşındaki Raif Sağlam, geçmişte bayramlık kıyafetlerden takım elbiselere kadar birçok özel dikim siparişi aldıklarını ancak bugün müşteri bulmakta zorlandıklarını dile getirdi.
TADİLAT İŞLERİYLE AYAKTA KALIYORLAR
Özel dikim taleplerinin azalması nedeniyle terziler, daha çok kıyafet tadilatlarıyla ayakta kalmaya çalışıyor. Raif Sağlam, kıyafet diktirmek için gelen müşteri sayısının düştüğünü ve insanların daha çok pantolon paçası kısaltma ve fermuar değiştirme gibi işlemler için terzilere uğradığını söyledi.
ÇIRAK YETİŞMİYOR, MESLEK YOK OLMA TEHLİKESİNDE
Terzilerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri de çırak bulamamak. Yıllardır dükkânında çırak yetiştirdiğini belirten Raif Sağlam(79), “Terzilik sadece bir meslek değil, aynı zamanda bir sanattır. İnsanların ölçüsüne göre kıyafet dikmek, el emeğiyle sıfırdan bir şey yaratmak çok kıymetli. Eskiden çocuklar meslek öğrenmek için terzilere çırak verilirdi. Şimdi gençler el emeği gerektiren mesleklerden uzak duruyor. Eğer bu meslek yeni nesillere aktarılmazsa birkaç yıl içinde Çarşamba’da terzi bulmak imkânsız hale gelebilir” dedi.
TURGUT BOZYEL
Yorumlar kapalı.