Toplu tüketim yerleri ve gıda satış yerlerinin kontrolleri, Ramazan Ayında Aralıksız Devam Ediyor.Ülkemizde üretilen ve satışa sunulan gıda maddelerinin güvenirliliğine yönelik denetimler il bazında, Bakanlığımızca hazırlanan aylık denetim programları çerçevesinde yürütülmektedir. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Müdürü İbrahim Sağlam şunları söyledi:
Bilindiği üzere, 5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” gereği, gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla gıda üretimi yapan, toplu tüketim yerleri ve gıda satış yerlerinin kontrolleri Bakanlığımız sorumluluğundadır. Ülkemizde üretilen ve satışa sunulan gıda maddelerinin güvenirliliğine yönelik denetimler il bazında hazırlanan aylık denetim programları, Alo Gıda 174 ve CİMER başvuruları ile Bakanlığımızca ürün ve riskler bazında hazırlanan yıllık denetim programları çerçevesinde yürütülmektedir. Bakanlık faaliyetlerimiz özellikle Ramazan ayı boyunca da aksatılmadan yürütülmektedir.
Bu kapsamda; ilimiz genelinde 2025 yılı Ramazan ayında 160 adet kontrol görevlisiyle, özellikle Ramazan ayında tüketimi artan ramazan pidesi (sade pide), tatlı, pasta, yufka, şekerlemeler, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar başta olmak üzere 1.865 işletmede denetim ve kontroller gerçekleştirilmiş ve 182 adet gıda numunesi alınmıştır. Yapılan denetim ve kontrollerde gıda mevzuatına aykırı faaliyette bulunan 19 işletmeye 5996 Sayılı Kanun kapsamında toplam 1.167.643 TL idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca, Ramazan ayı boyunca Alo Gıda 174 hattı üzerinden 103 başvuru alınmış ve bunların denetimleri sonucunda 14 işletmeye yasal işlem uygulanmıştır. Denetim faaliyetleri dışında, 2025 yılı Mart ayı içerisinde 6 okulda 520 öğrenciye “Gıda güvenilirliği ve israf” konusunda eğitim verilmiştir.
2025 Yılı başından itibaren değerlendirildiğinde; 4.665 gıda ve yem işletmesinde denetim ve kontroller gerçekleştirilmiş ve 489 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır. Yapılan denetim ve kontrollerde gıda mevzuatına aykırı faaliyette bulunan 40 işletmeye 5996 Sayılı Kanun kapsamında toplam 5.503.208 TL idari para cezası uygulanmıştır. Alo Gıda 174 hattı üzerinden 290 başvuru alınmış ve bunların denetimleri sonucunda 18 işletmeye yasal işlem uygulanmıştır. Ayrıca, 2025 yılı içerisinde 16 okulda 1.187 öğrenciye “Gıda güvenilirliği ve israf” konusunda eğitim verilmiştir.
Asıl gıda denetçisi tüketicinin kendisidir. Tüketicilerin gıda satın alırken, ürünün üzerindeki etiket bilgilerini kontrol etmeleri; özellikle son tüketim tarihi geçmiş ürünleri ve satış noktalarından teknik ve hijyenik koşullara uygun olmayan açıkta satılan gıdalar ile ambalajı yırtılmış, bozulmuş ve deforme olmuş ürünleri kesinlikle satın almamaları gerekiyor. Bu tür durumlarla karşılaştıklarında şikayetlerini Alo 174 Gıda Hattına bildirmeleri önemle hatırlatmak istiyorum. Ramazan ayının son günlerini idrak etmekteyiz.Bu vesileyle bütün üreticilerimizin, çiftçilerimizin Ramazan Bayramını kutluyor, sağlık ve esenlikler diliyorum.
TURGUT BOZYEL
Yorumlar kapalı.